U okviru Javnog poziva za dostavu prijedloga projekata za Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, među 70 odobrenih projekata za financiranje odobren je i naš projekt „Gradimo mostove prijateljstva“. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske odobrilo je ukupno 30.874,00 € za provedbu projekta.
Projekt će provoditi Udruga "Djeca Pelješca" u partnerstvu sa Udrugom roditelja i prijatelja djece s posebnim potrebama "Susret" iz Čitluka te sa Udrugom roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri Osmjeh" iz Mostara. 

Cilj projekta je jačanje prekogranične suradnje u pogledu djelovanja udruga koje okupljaju roditelje i prijatelje djece s posebnim potrebama s područja Janjine, Čitluka i Mostara. Projekt obuhvaća aktivnosti realizacijom kojih će se unaprijediti rad i spremnost udruga da pruže djeci s posebnim potrebama adekvatnu njegu u vidu terapija (psihološke, radne, logopedske, neurofeedback terapije, i druge). Udruge su ujedinjene u potrebama za uređenjem i opremanjem prostora za rad, a sve kako bi se jačala hrvatska zajednica u Bosni i Hercegovini i povezivala sa istovjetnom zajednicom na području Općine Janjina. Udruga Djeca Pelješca iz Janjine će kroz ovaj projekt obaviti radove adaptacije i opremanja prostora za rad, budući da im je dodijeljeni prostor neuređen, oštećen od vlage, neopremljen te neadekvatan za rad. Udruga Susret iz Čitluka će kroz ovaj projekt opremiti prostor u kojem djeluju potrebnom opremom za rad kako bi prostor priveli svrsi. Udruga Vedri osmijeh iz Mostara će kroz ovaj projekt uspostaviti i urediti prostor zatvorenog vrta za potrebe radionica s djecom u pogledu uzgoja poljoprivrednih kultura i vrtlarstva.

Projekt je od iznimne važnosti za ove udruge kako bi mogle stvoriti adekvatne i kvalitetne uvjete za pružanje terapija za djecu s posebnim potrebama. Ove udruge su ujedinjene u potrebi za pružanjem što bolje skrbi djeci s teškoćama u razvoju.

 

 Odluka o odabiru projekata RH-BIH 2023

 

Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine financiralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske